Vanliga frågor & svar om Squarespace

 

VAD ÄR SQUARESPACE?

Squarespace är en allt-i-ett-lösning

Squarespace är som ett webbhotell, ett designprogram, en bloggplattform, ett analysprogram och en e-handelslösning i ett. Så istället för att hålla koll på inlogg till webbhotell, Wordpress-admin, Google Analytics och kanske dessutom någon extern shoplösning så kan du med Squarespace ha allt på ett ställe.

Har du dessutom flera sajter eller bloggar på Squarespace så kommer du även åt dem från samma inlogg.

Squarespace gör det lätt att designa en snygg sajt

Istället för att känna dig antingen låst eller överväldigad i dina bloggdesign-val, så gör Squarespace det lätt för dig att bygga och styla din sajt exakt som du vill ha den.

Du får tillgång till ett lagom antal superflexibla och proffsigt designade mallar som gör det lätt även för icke-designers att skapa en snygg sajt. Och du kan växla fritt mellan dem utan att betala något extra.

Squarespace sparar enorma mängder tid

Istället för att spilla din värdefulla tid på att installera plugins och mecka med CSS kan du med Squarespace lägga all din tid på att skapa innehåll, eftersom att alla byggstenar du behöver är inbyggda och lätta att modifiera.

Och istället för att hoppa fram och tillbaka mellan skrivläge och förhandsgranskning för att få formatering och bilder att se ut som du vill, så redigerar du direkt på sidan och ser hur resultatet kommer att se ut för besökare.

Om du bloggar, eller vill blogga, professionellt och kanske till och med tjäna pengar på bloggen, är din tid värdefull. Och Squarespace sparar dig enorma mängder tid.

Du behöver inte ta hjälp av någon annan för att uppdatera eller bygga ut din sajt, och de ändringar du vill göra gör du snabbt och smidigt på egen hand. Du har full kontroll över annonsplaceringar, sponsormeddelanden, webbshoppen, din bloggstatistik, m.m, och kan bättre driva din blogg som ett företag.

- Vad kostar Squarespace?

Det kostar ungefär som vanlig webbhosting, i vissa fall något dyrare. I skrivande stund kostar Squarespaces billigaste Personal-abonnemang $12 (ca 109kr) per månad om du betalar för ett helt år åt gången. D.v.s. ca. 1300kr.

Beroende på storleken och funktionaliteten du behöver på din hemsida kan du behöva uppgradera till Business-abonnemanget, som kostar 18$ (163kr) per månad vid ett årsabonnemang.

Kostnaden för ett abonnemang är alltid per sajt. Har du flera hemsidor i Squarespace har alltså varje sajt ett eget abonnemang, även om du kommer åt dem alla från ett och samma konto.

Läs mer om Squarespaces priser här.

- Kan jag ligga på egen domän?

Ja! Det är busenkelt att ligga på eget domän med Squarespace. Antingen så skaffar du domännamnet direkt via Squarespace, eller så vidarebefodrar du ett befintligt domän till din Squarespacesajt via den leverantör du köpt domänet hos. Mer om hur du gör detta senare i den kursen.

- Kan jag importera min befintliga sajt?

Jadå! Squarespace har en import-funktion där du väljer varifrån du vill importera, eller laddar upp en exportfil, och så tankar Squarespace in alla sidor, bilder, blogginlägg och kommentarer.

Du kan importera en sajt direkt från Wordpress.com, Wordpress.org (egenhostad Wordpress-installation), eller Blogger. Du kan även importera produkter från Etsy, Shopify och Big Cartel.

- Kan jag ha flera sajter på samma Squarespace-abonnemang?

Nej. Ett Squarespace-abonnemang avser endast en sajt, på ett domän. Däremot kan du ha flera bloggar på samma sajt/domän, och du kan också skapa två uppsättningar av en sajt som du översätter till olika språk.

- Kan jag ta med mig min sajt om jag vill lämna Squarespace?

Självklart. Lika enkelt som du importerar en sajt från en annan plattform kan du exportera den för att importera någon annan stans.

- Kan jag ha mailadresser kopplade till mitt domän?

Ja, men det är inte inbyggt i Squarespace.

Om du har ditt domännamn hos en annan leverantör så är det hos dem du kan skapa och hantera dina e-postadresser.

Eller, om du skaffar ditt domän via Squarespace, så kan du via Squarespace skaffa e-postadresser med Googles "G Suit"-verktyg. Det kostar runt $5, (ca. 45kr), i månaden. Här kan du läsa mer.

- Hur funkar det med design och hemsidemallar?

I Wordpress kallas de “themes”. Det finns tusentals av dem, av varierande kvalitet, och det är en huvudvärk att hitta rätt bland dem, installera dem korrekt och göra ändringar i dem.

Squarespace har istället ett antal inbyggda “templates”, (68 stycken i skrivande stund men det kommer fler varianter hela tiden), att välja som utgångspunkt. Med betoning på utgångspunkt. Den största styrkan med Squarespace är hur stor kreativ frihet du har att ändra på layout, färger, typsnitt, rubbet. Så ett template är bara en grundmall att utgå ifrån. Och du kan närsomhelst växla fritt mellan alla mallarna.

Vad gäller själva designprocessen så behövs minimal teknisk kunskap. Squarespace är helt och hållet WYSIWYG (“What you see is what you get”). Du bygger upp dina sidor genom att dra och släppa de olika komponenterna på sidan, skriva in text i realtid och när du är klar, klicka på Save.

Och istället för att som i t.ex. Wordpress sitta och redigera, previewa, redigera, previewa, publicera, kolla sajten live och upptäcka att annonsen eller bilden hamnade helt fel, redigera igen, previewa, och så vidare, så redigerar du direkt på sidan eller blogginlägget, och ser direkt hur dina ändringar påverkar resultatet. Inga obehagliga överraskningar.

- Finns det plugins till Squarespace?

Nja. Istället för rad efter rad av CSS och tusentals dysfunktionella plugins jobbar du i Squarespace med färdiga byggstenar, eller “block” som de kallas.

Ett block är en inbyggd funktion eller grafiskt element som du placerar på sidan och gör några enkla inställningar i för att få det att göra och se ut som du vill.

Sen kan du dra och släppa blocken som du vill att de ska ligga på sidan och de kommer automatiskt centrera sig och ligga snyggt och fint.

Några exempel på blocks:

- Text

- Bild

- Bildgalleri

- Sociala medie-länkar

- Bloggarkiv

- Kategorier

- Sökruta

- Formulär

- Video

Och så finns det såklart även block där du kan klistra in html eller javascript om du skulle vilja det. Du är alltså inte begränsad till Squarespaces inbyggda block utan kan enkelt jobba med externa tjänster, bädda in widgets, et.c.

Det finns även tredjepartsplugin till Squarespace som går att köpa och installera.

- Hur funkar det med bildhantering i Squarespace?

I Squarespace finns inget mediabibliotek som i Wordpress, utan alla bilder man vill använda laddar man upp på respektive plats.

Detta har såklart för- och nackdelar.

En nackdel: det går inte lika snabbt att återanvända redan uppladdade bilder.

Men om du har hyfsad ordning på ditt bildbibliotek på datorn så behöver det inte ta längre tid att lägga in bilder. Och du slipper gräva runt i mediabiblioteket efter bildlänkar när du vill placera ut bilder på andra ställen i layouten, t.ex. i din sidebar.

Precis som i Wordpress så har du kontroll över bildens filnamn, bildtext och alt-text.

- Hur lång tid tar det att skapa en hemsida med Squarespace?

Det beror såklart på hur mycket innehåll din sajt har, om du kunnat importera innehållet eller om du måste göra mycket för hand. Om du är helt ny på Squarespace så tar det nog dessutom lite längre tid att bli bekant med gränssnittet och hitta rätt template för din sajt.

Men när du väl har hittat rätt template så går skapandet av sidor, designen av sajten och innehållskapandet så pass smidigt i Squarespace att det är fullt möjligt att bygga en helt ny sajt på en dag. När jag skapar hemsidor åt mina kunder i Squarespace tar det mig oftast 2-3 dagar.

När du startar ett Squarespace-konto har du en 14 dagar lång gratis testperiod att experimentera och bygga din sajt, och det är mer än tillräckligt för att bli färdig med sin sajt och hinna bli hemmastadd i plattformen.

- Kommer min sajt vara mobilanpassad?

Japp. Alla templates i Squarespace kommer med inbyggd mobilanpassaning, och i många fall kan du detaljdesigna exakt hur du vill att mobilversionen av din sajt ska se ut. När du hanterar och designar din sajt kan du växla mellan desktop-, läsplatta- och mobilläge direkt i webbläsaren. Du har alltså full koll på hur din hemsida ser ut i olika skärmstorlekar.

- Kan jag sälja produkter direkt på min Squarespace-sajt?

Ja! Du kan sälja produkter med inbyggda Squarespaces shoplösning, och ta emot betalningar med hjälp av PayPal eller Stripe.

Det är säkert inte den mest avancerade eller robusta shoplösningen som finns, och den hade nog inte passat en jätte-e-handel med hundratals produkter. Men för en mer småskalig konstnär/kreatör/entreprenör som kanske säljer ett mindre antal digitala eller fysiska produkter så den gör jobbet jättebra. Framför allt är det superlätt att integrera produkterna i övriga sajten och i blogginlägg, och du har säljstatistiken på samma ställe som övriga siffror.

På tal om övriga siffror: Squarespace har ett inbyggt analysprogram för att hålla koll på den viktigaste data från din blogg. Utöver hur många besökare eller sidvisningar du har under en given period så kan du även se bland annat RSS-prenumeranter, länktrafik, mest populärt innehåll och försäljningsstatistik från din eventuella shop.