Våga vägra vara klickvänlig

Jag har en åkomma. Den har plågat mig i många år, gjort mig till en sämre skribent, och fått min onlinenärvaro och frilansverksamhet att stagnera. Jag vill dela med mig av min sjukdomsinsikt i hopp om att hjälpa fler egenföretagare därute. Tror nämligen inte jag är ensam om att lida av... DUN DUN DUUUUN: Buzzfeed-sjukan.

Vad menar jag med Buzzfeed-sjukan? Jo, tendensen att - och känslan att känna sig tvungen att - blogga på ett visst sätt. Ett sätt som LOCKAR TILL KLICK.

Buzzfeed, om du inte är bekant med den, är en av världens största sajter. Med tusentals skribenter, vars prestationer mäts i hur många som läser och delar deras artiklar. Avgörande för att lyckas med detta är att välja ämnen och rubriker som människor bara inte kan låta bli att klicka på. Och Buzzfeed samlar såklart data om vilka inlägg som blivit mest klickade, för att kunna optimera sättet de väljer ämnen och rubriker på.

När man "konverteringsoptimerar" på det sätt som Buzzfeed och andra stora sajter gör så uppstår snabbt ett mönster. En vinnande taktik. Och den här taktiken upprepar man, till varje pris. För vem kan säga nej till extra klick?

Därför ser merparten av artiklarna på Buzzfeed (och andra stora bloggar och nyhetssajter) ut såhär:

55 Totally Unexpected Ways To Use Coconut Oil (Number 34 Blew Us Away)

I Lived On Cucumber Juice For A Month And This Is What Happened

Watch This Otter Meet A Vacuum Cleaner (You’ll Never Guess What Happens Next)

Vi känner alla igen den här modellen. Den har till och med blivit ett mainstream-skämt. "Du kan aldrig ana vad som händer sen..." Och så hatar vi oss själva för att vi ändå klickar på länken. (För uttrar är faktiskt vansinnigt söta och vi vill se vad som händer sen.)

Självklart vill vi att så många som möjligt ska läsa vårt innehåll - vår business hänger på det. Alltså vågar vi inte annat än att smyga in numrerade listor och sensationalism i våra egna rubriker. För säkerhets skull.

Ett närbesläktat syndrom till Buzzfeed-sjukan är tutorialitis: det tvångsmässiga beteendet att bara publicera innehåll i tips/tricks/tutorial-format:

10 tips som lockar fler besökare till din sajt

Så här gör du en Facebook-header i Photoshop

8 originella innehållsidéer för ditt nyhetsbrev

Såna här artiklar drunknar vi företagare och online-entreprenörer i. Och samtidigt som vi själva blir allt mer kräsna med vilket tipsinnehåll vi litar på och orkar ta oss igenom så känner vi oss tvungna att publicera liknande innehåll själva. För det är väl så man måste göra om man vill att någon ska läsa ens grejer? Vara till nytta.

Jag har lidit av Buzzfeed-sjukan och tutorialitis i många år. De senaste åren har jag knappt förmått mig själv att skriva något alls. Jag tänker att jag verkligen, verkligen borde blogga, men i huvudet är det tomt på dugliga idéer. Jag känner mig inte användbar nog för min målgrupp. Och tanken på att sätta mig ner och krysta ur mig ännu en tutorial med en klickvänlig rubrik ger mig kliande utslag.

Därför spelar syrsorna i min blogg. Inläggen kommer med många månaders mellanrum, och de som ligger där är så förtvivlat tråkiga.

Samtidigt längtar jag så innerligt efter att få skriva från hjärtat och HA KUL. Så som jag hade kul med mina tidigare bloggprojekt. De där jag var mer personlig och inte behövde bry mig om att verka professionell. Nånstans fick jag för mig att eftersom jag säljer tjänster till andra företagare så måste jag vara den tråkigaste och mest opersonliga versionen av mig själv. Så att, du vet, folk tar mig på allvar.

Men nu är det slut med det.

Jag gör ett experiment, med mig själv som försökskanin.

Hädanefter slänger jag alla regler åt sidan och skriver vad fasiken jag vill i min blogg. Jag sänker mina orimligt höga krav på mig själv att "göra nytta" med allt jag publicerar. Och jag ger mig själv tillåtelse att bjuda mer på mig själv.

Det finns två saker som är mycket viktigare än att få så många klick som möjligt på ens blogginlägg:

Det första är att HA ROLIGT när du skapar ditt innehåll. Annars orkar du inte hålla på år ut och år in.

Det andra är att ROA ANDRA med ditt innehåll. Om du har skittråkigt när du skriver ditt innehåll så kommer det troligtvis inte roa din målgrupp heller. De behöver inte skratta (även om det är högst rekommenderat), men de måste bli tillfredsställda av att läsa det du skriver. Tillfredsställda på det där sättet som vi inte riktigt blir längre av att läsa en 3000 ord lång Wordpress-tutorial.

Det finns bättre sätt att tillfredsställa läsare än att erbjuda lättsmälta punktlistor med klickvänliga rubriker. Några av dem är att vara sårbar, att berätta historier, och få folk att fnissa.

Så.

Har din blogg blivit något du bävar inför och motvilligt får överstökat?

Känner du att du måste följa en massa oskrivna regler som kväver din kreativitet och personlighet?

Är du trött på att känna dig som en tutorialfabrik?

Du har härmed min tillåtelse att slappna av och ha kul med din blogg. Att bjuda på dig själv OCH din kunskap. Att göra tvärtom som experterna/gurusarna/byråfolket säger. Och se vad som händer.

För vet du vad? Du kommer få fler härliga kunder och fans genom att bjuda på dig själv och ha kul än genom att klämma in ett extra sökord i rubriken till ett blogginlägg du hatat att skriva.