Så kopplar du ett eget domän till din Squarespace-sajt

Du vill troligtvis ha din sajt under ett eget domän. Annars kommer din hemsideadress vara något i stil med "https://fornamn-efternamn-l6fg.squarespace.com", och det ser inte särskilt proffsigt ut. =)

Jag ska visa dig två sätt att göra domänkopplingen på: att köpa ett nytt domän via Squarespace, och att koppla ihop din sajt med ett befintligt domännamn köpt någon annanstans...

Köpa ett nytt domän

Det allra smidigaste sättet att koppla ett domännamn till din nya sajt är att köpa det via Squarespace. Om du uppgraderar ditt abonnemang för ett helt år så ingår det dessutom ett gratis domännamn, (dock så går det ej att köpa en .se-domän då.) Men låt oss säga att jag tänker mig domänet fridalarssonfoto.com. Då går det alldeles utmärkt att skaffa det direkt inifrån Squarespace. Jag går till Settings från huvudmenyn och klickar in på Domains:

Här klickar jag på "Get a domain" och skriver in domännamnet jag vill ha i rutan:

Jag ser att det domänet är ledigt och går att köpa, suveränt! Om du har uppgraderat ditt Squarespace-abonnemang för ett helt år så står det troligtvis "Free" istället för ett pris. Då är det bara att klicka på det och aktivera ditt domän. I annat fall går du igenom en kort checkout för att köpa domänet och sedan aktivera det.

Men om man inte vill köpa sitt domän via Squarespace då? Eller om man redan har ett domän hos en annan leverantör som man vill koppla sin nya sajt till? Då är det lite krångligare, men jag ska göra mitt bästa för att leda dig igenom processen...

Använd ett redan köpt domännamn

Om du har ditt domän hos en domänleverantör, som t.ex. Loopia, One, Crystone, et.c, så kan du alltid rikta om det till en annan sajt med hjälp av så kallade "DNS-inställningar". Beroende på vilket slags abonnemang du har hos din leverantör så kan du behöva uppgradera det för att kunna göra dessa inställningar, så kontakta din leverantör om du är osäker.

I den här guiden ska jag visa hur jag kopplar ett domän hos Loopia till en Squarespacesajt. Jag kan tyvärr inte göra en guide för alla domänleverantörer, då de är väldigt många och deras verktyg ser något annorlunda ut. Men Loopia är en av de vanligaste domänleverantörerna och även den leverantör jag rekommenderar om du vill köpa ett .se-domän. (Ej sponsrad rekommendation, jag bara använder Loopia själv och är nöjd med dem.)

Så vi säger att jag har loggat in på mitt Loopia-konto och köpt det här nya domänet jag vill ha, fridalarsson.se. Det ligger nu i min domännamnslista på Loopia. Det jag först ska göra är att säga åt Squarespace att jag vill koppla min sajt till ett befintligt domännamn. Jag går till sidan Domains under Settings och klickar på knappen "Use a domain I own". Där skriver jag in mitt domännamn och klickar Continue:

Jag väljer sen "Connect from provider". Det Squarespace kommer fråga då är hos vilken leverantör jag har domänet, men Loopia och många andra företag är inte med på listan eftersom de är svenska leverantörer. Så jag väljer "Other" och klickar på Connect Domain:

Här berättar Squarespace för mig exakt vilka DNS-värden den vill ha för att koppla ihop sig med mitt domän. Det är dessa värden jag ska lägga in i mina DNS-inställningarna hos Loopia. Så jag går till mitt Loopia-konto och klickar upp domänet där (som i det här exemplet är ett av mina andra domännamn):

Som konfigurering väljer jag DNS och klickar Spara. Sen klickar jag på knappen "DNS-editor" i knapplistan under. Jag klickar på knappen "Lägg till subdomän" för att få upp ett litet formulär, och där skriver jag uppgifterna för det första värdet i listan, den långa strängen bokstäver och siffror:

Den här långa strängen är alltså subdomänet, typen är CNAME, och det andra värdet jag fick av Squarespace ("verify.squarespace.com") är datan. Du kan skriva som jag gjort i bilden men byta ut den långa strängen mot den du fått av Squarespace. Klicka på "Lägg till".

Sen ska det in ett "www"-subdomän också. Använd samma formulär men nu skriver du www i första fältet och "ext-cust.squarespace.com" i fältet för Data:

När du lagt till denna ska du göra samma sak för de fyra "A-records" som Squarespace vill ha. Nu kan du scrolla ner till listan med @-symbolen till vänster och klicka på "Lägg till record" där:

Här lägger du in dina fyra A-records med den data som Squarespace vill ha. Behåll de två "NS"-värdena du ser i listan nedanför, som heter ns1.loopia.se och ns2.loopia.se. De ska vara kvar. Men om det ligger andra A-records i listan kan du ta bort dem så att bara dina nya fyra ligger där. Detsamma gäller "www"-subdomänet du lade till tidigare. Ta bort det som eventuellt låg där tidigare.

Phew! Då var det klart. Nu kan det ta ett tag innan allt fungerar som det ska. Du kan med jämna mellanrum klicka på "Refresh"-knappen på DNS-sidan i Squarespace för att se hur det går. När alla värdena är gröna har flytten gått igenom. Du kommer antagligen se värdena hoppa mellan grönt och rött och dyka upp och försvinna, men tänk inte på det. Ibland hittar Squarespace alla värdena på bara några minuter, ibland tar det timmar eller en hel dag. Ge det upp till ett dygn, och om det fortfarande inte är klart då så kan du kontakta supporten hos din domänleverantör för att få hjälp.

Efter att flytten gått igenom så kan det också dröja en extra stund innan sajten fungerar, för att ett så kallat "SSL-certifikat" håller på att skapas. Det brukar vara klart inom max en timme och sen är ditt domän inställt och klart. Yeeaaah!