Anlitar webbdesigner som ett proffs (och bli nöjdare med resultatet)

Vad ska man tänka på när man anlitar en webbyrå eller webbdesigner för att bygga ens hemsida? Är det bara att slänga iväg ett mail i stil med “Jag vill ha en hemsida, vad kostar det?” och låta dem ta det därifrån? Ja, hur gör man för att samarbetet (och resultatet) ska bli så bra som möjligt?

Nu är detta bara min åsikt, även om jag tror att de flesta andra frilansar och byråer håller med. Ju mer jag vet om ditt projekt, dina behov och dina önskemål innan vi börjar jobba ihop, desto tydligare offert kommer du få, desto smidigare kommunikation kommer vi ha, och desto bättre resultat kommer du få.

För att inte tala om hur lycklig i själen man blir som designer när en kund ställer tydliga krav. Det får mig att vilja göra mitt allra yttersta för att den kunden ska bli glad och nöjd.

Så här kommer den: Lilla anlita-webbdesigner-skolan som kommer få din designer att älska dig…

7 saker att tänka på innan du anlitar en webbdesigner

1. Vad är syftet med din hemsida?

Varför behöver du den, vad vill du att den ska göra för dig? Till exempel:

“Jag ska ut med en ny produkt på marknaden och syftet med hemsidan är att sälja den här produkten.”

Eller:

“Jag driver en ideell organisation och syftet med hemsidan är att förmedla kunskap, väcka känslor och få folk att stötta oss genom att skänka pengar eller bli volontärer.”

Eller:

“Jag är frilansfotograf och syftet med min hemsida är att visa upp min portfolio och få nya kunder att vilja anlita mig.”

2. Hur vill du att din hemsida ska se ut?

Är det din uppgift att veta exakt hur din hemsida ska se ut? Nej, det är ju därför du anlitar en designer. Men ju mer din designer vet om vad du gillar, desto mer kommer du gilla den design som de tar fram.

Följande är jättebra designunderlag att ge din designer:

 • En moodboard, för att förmedla den allmänna feeling du vill att dina hemsida ska ha.

 • En lista med konkurrenters/branschkollegors sajter du gillar, och vad du gillar med dem.

 • En önskelista med designdetaljer du skulle vilja ha, t.ex. “stora bakgrundsbilder med text och knappar på” eller “loggan i mitten av navigationsmenyn” eller “en slideshow som visar dina senaste fotografier.”

 • Skisser, analoga och avfotograferade eller digitala, t.ex. med hjälp av Balsamiq, Wireframe.cc eller Adobe XD.

3. Vilken funktionalitet behöver du?

Har du en nyhetsbrevstjänst som behöver kopplas in? Ska du ha en shop på din sajt, eller ska den kopplas ihop med en extern webbutik eller ordersystem? Ska din sajt vara två- eller flerspråkig?

4. Hur ser din budget ut?

En hemsida är en investering, och du bör ha en budget i åtanke: högsta möjliga summa som du kan tänka dig att spendera på hemsidan.

Priser för hemsidedesign varierar väldigt mycket mellan olika byråer och frilansar. Du får i regel vad du betalar för. Här är några saker att ha i åtanke när du funderar på budget:

 • Hur viktig är hemsidan för din inkomst? Är den väldigt avgörande, t.ex. om du ska sälja produkter direkt på den, så bör du vara villig att investera mer för att få den riktigt bra.

 • Ju större byrå/team du anlitar, desto högre kommer offerten antagligen vara. En byrå kan inte fakturera hur lite som helst per projekt och gå runt på det, men en ensam frilans kanske har större möjlighet att ta sig an ett lågbudget-projekt.

 • Om prislappen från designern är väldigt låg, fundera över varför: Hur flexibel är lösningen vad gäller design och funktionalitet? Ingår det några revisioner eller nöjdhetsgarantier, eller får du acceptera resultatet som det är? Kommer du bli låst till designern och behöva vända dig till hen när du behöver uppdatera din sajt? Kommer hemsidan kräva regelbundna uppdateringar för att fortsätta fungera? Är designern väldigt ny i branschen och kanske inte så erfaren?

Du ska såklart inte betala mer än vad som är rimligt för en hemsida, baserat på dina kriterier. En del byråer kommer föreslå höga priser och inkludera saker som du kanske inte behöver i det här läget, så som workshops, analyser och “SEO-arbete” vars innebörd och värde inte framkommer så tydligt. Ifrågasätt alltid dessa saker, och ha en priolista i åtanke så att du bara betalar för det du verkligen behöver.

Det är också ett stort misstag att välja den billigaste designern du hittar. De är ofta billiga av en anledning, och även om de kanske råkar vara jätteduktiga så är risken stor att du inte blir nöjd med resultatet och får spendera ännu mer för att åtgärda det senare. Underskatta heller inte värdet av den personliga kontakten. Samarbetet med din designer ska kännas tryggt, lyhört och trevligt och dessa saker är värda en lite högre prislapp.

5. Hur ser din tidsram ut?

Om du har en deadline för din färdiga hemsida så behöver din designer veta det så snart som möjligt. Olika byråer/frilansar tar olika lång tid på sig att bygga en hemsida. Många av dem arbetar med flera olika kunder samtidigt, vilket kan göra samarbetet långsammare och svårare att tidsestimera. Det är av denna anledning som jag jobbar med mina kunder i 2-veckorsprojekt: Vi har ett garanterat lanseringsdatum och under dessa två veckor jobbar jag bara med dem och ingen annan.

Tänk på att ett hemsideprojekt kommer kräva en del tid av dig också. En webbdesigner, oavsett hur duktig hen är, kan inte läsa dina tankar. Du kommer behöva vara delaktig. Du kommer behöva svara på frågor från designern, ge feedback, dela underlag, et.c. Ju mer delaktig du är i processen, desto bättre kommer resultatet bli.

6. Exakt vad behöver du hjälp med?

För att skapa en komplett hemsida behövs följande ingredienser:

 • En grafisk profil med logga, färger, typsnitt, et.c.

 • Bilder (t.ex. produktbilder, miljöbilder, bilder på dig/er.)

 • Texter/copy

Hur mycket av detta har du färdigt, och vad behöver du hjälp med? En del byråer och designers kan även ta fram en grafisk profil åt dig, komma och fotografera hos dig, hjälpa dig välja ut stockphoto-bilder till hemsidan, och skriva texterna för din hemsida.

Det finns fördelar med att låta samma partner hjälpa dig med flera delar av projektet. Det går snabbare och resultatet blir ofta mer integrerat och enhetligt. Kanske kan du t.o.m. få en paketprisrabatt från designern i utbyte mot att du lägger mer arbete på dem.

7. Varför vill du jobba med just den här byrån/frilansen?

Alla kreatörer har sina egna stilar och styrkor. Det gäller oavsett disciplin: konstnärer, inredningsarkitekter, stylister, frisörer, tatuerare och… webbdesigners!

Det betyder att, även om en webbdesigner kan vara lyhörd och följa en kravspec så kommer de fortfarande sätta sin egen prägel på sajten. Sättet de utformar sidorna på, färgerna och typsnitten de gillar att kombinera, designfilosofin de följer, o.s.v.

När du hittat ett gäng byråer eller frilansar som du funderar på att anlita: kolla i deras portfolio och fråga dig själv:

 • Hur är deras stil, och stämmer den överens med det som du tänker dig för din hemsida?

 • Har de gjort hemsidor åt andra i din bransch?

 • Har de jobbat in funktioner eller designelement åt andra som du också vill ha?

Ju mer en byrås/frilansares portfolio stämmer överens med det som du också vill ha, desto säkrare kan du vara på att du kommer få exakt det du vill ha.

Japp, det var mina 7 tips! Om du vet dessa saker innan du börjar arbeta med en webbdesigner så maximerar du dina chanser att få någonting riktigt bra, till ett bra pris och från en designer som förstår dig och dina behov. Proffsigt, helt enkelt. 👌🏻