Nyhetsbrev: Varför och hur?

Har du besökt en amerikansk bloggares, entreprenörs eller startups hemsida på sistone? Hur många sekunder tog det innan en pop-up-ruta dök upp och bad om din e-postadress i utbyte mot en "free gift"? Erfarna entreprenörer inser värdet av en (kvalitativ) emailadress, och rekryterar prenumeranter väldigt aggressivt.

Varför, kan man kanske fråga? Vad ska de med alla adresser till egentligen?

Det här med nyhetsbrev klingar kanske lite 2004 i dina öron. Jag gissar att du, liksom jag, har mängder av dåliga associationer till att få emailutskick från ett företag. Det mesta är säljtjat, rabatterbjudanden och "vem bryr sig"-uppdateringar som åker direkt i skräpkorgen. Så snart vi hittat Avprenumerera-knappen vill säga.

Men sen finns ju de där utskicken som vi faktiskt gillar att få. Som ger oss något av värde. Som vi rent av ser fram emot att läsa. Roliga, personliga, värdespäckade och engagerande nyhetsbrev. Såna brev jag tycker att fler entreprenörer borde skapa.

Är du en av dem? Det tänkte jag att vi skulle ta reda på i det här inlägget.

Varför ska man ha en epostlista?

Ska och ska. Du måste ingenting. Om du redan lägger ner timmar på att producera blogginlägg och fylla dina sociala kanaler med innehåll så kan tanken på ytterligare en kanal kännas som psykiskt självmord. Så ska det såklart inte vara.

Det finns lika många anledningar att inte ha en emaillista som att ha en och det är viktigt att göra ett medvetet och strategiskt val. Så låt oss börja med att titta på några anledningar att inte ha en lista.

Du behöver INTE en epostlista om:

 • Du inte riktigt vet vad du ska ha den till.

 • Du egentligen inte har tid och det bara blir ytterligare en kanal att hålla igång och stressa över.

 • Ditt nyhetsbrev inte tjänar något särskilt syfte, utan mest sammanfattar eller återpublicerar material från andra kanaler.

 • Ditt nyhetsbrev inte erbjuder något värdefullt till läsarna som de inte redan får via din blogg eller sociala medier.


Med detta sagt så finns det även goda skäl att ha en emailstrategi...

Du borde överväga att HA en epostlista om:

 • Du skapar och säljer egna produkter genom din blogg, eller arbetar som coach.

 • Du själv älskar att få bra emailutskick, och hade gillat att skapa sådana själv.

 • Du vill ha en intimare kontakt med dina läsare. En slags VIP-klubb där du vet att var och en av dina mottagare önskar en närmare dialog med dig.

 • Du har tid att lägga på att producera bra emails.

 • Du har en tydlig plan för vad dina utskick ska tillföra dina läsare.

 • Du har en tydlig plan för vad du ska göra med de emailadresser du får, t.ex. att tipsa om produkter eller ge extra bra erbjudanden på dina tjänster.


Låt oss säga att du bestämt dig för att starta en emaillista. Hur ska du gå till väga?

Det behöver inte kosta något att skicka ut mail. Själv använder jag MailChimp, en tjänst som är gratis upp till 2000 prenumeranter och 12 000 utskick per månad. MailChimp är superenkelt att använda och de har dessutom många bra guider som hjälper dig som aldrig skapat nyhetsbrev förut.

5 saker att tänka på om du vill starta ett nyhetsbrev

1. Sätt mål

Hur ska din emaillista stötta dina övriga affärsmål? Ska du använda den för att marknadsföra dina produkter eller tjänster? Ha en närmare dialog med dina läsare och kanske be om feedback?

2. Planera ordentligt

Hur ofta vill du skicka epost till din lista? En gång i veckan kan anses som en slags maxgräns, och en gång i månaden ett minimum för att dina prenumeranter inte ska glömma bort dig. Men det ska också passa ditt eget schema och dina syften.

Vad ska dina mail innehålla? Gör gärna en mall som du håller dig till. Exempelvis ett inspirerande textstycke följt av några konkreta tips, länkar eller produkterbjudanden. Avsluta med att länka till dina andra sociala kanaler och kanske tipsa om några särskilt populära blogginlägg.

Det blir också lättare att planera dina e-postutskick om du redan har en redaktionell kalender för din blogg. Då kan du planera de båda kanalerna så att de går hand i hand.

3. Ha något av värde att erbjuda dina prenumeranter

Utgå ifrån att dina prenumeranter har höga krav, alltför lite tid, och är distraherade av mycket annat innehåll. För att de ska öppna och läsa dina mail måste de få ut något konkret av det. Vad ska detta vara? Inspiration och personliga berättelser? Extramaterial eller “behind the scenes”? Först-till-kvarn-erbjudanden eller rabatter på produkter? Tänk på att allt detta bör vara exklusivt bara för prenumeranter, inte sådant de ändå hade fått av att läsa innehållet på din sajt.

Känn efter vad du själv hade velat ha för att prenumerera på ett sånt här nyhetsbrev och försök ge dina läsare det. Och kommunicera tydligt till dem exakt vad de får genom att gå med.

4. Knyt ihop med en blogg

Allt ditt braiga innehåll kan inte leva in dina emails. Det vore slöseri med tanke på att det når en relativt liten skara personer och därefter försvinner. Det går inte att hitta via sökmotorer eller länka till i sociala medier. 

En stor del av ditt innehåll bör finnas på din hemsida, i form av en blogg, videokanal eller podcast. Se din blogg som en portfolio av riktigt fina smakprov på vad du går för, och din e-postlista som en VIP-avdelning till din blogg, där du skämmer bort dina mest engagerande följare lite extra.

Du vill att dina bloggläsare även ska läsa dina emails, och att dina emailprenumeranter inte ska missa allt innehåll i din blogg. Så använd emailutskicken för att tipsa om innehåll på din blogg. Och se framför allt till att det är alldeles solklart för dina bloggläsare att du har en emailista...

5. Och samla prenumeranter!

Skapa en egen sida på din sajt som pitchar din emaillista och låter läsare signa upp sig till den. Länka till sidan i menyer och i din sidebar. Placera formulär för listan direkt i sidebaren, footern eller under inlägg. 

Och ja, visst kan du göra som de där tjatiga entreprenörerna och ta till en pop-up. De är bevisat effektiva just för att de inte går att missa. Men bara för att någon signar upp sig till din lista betyder inte att de stannar kvar. Och vi vet ju allihop hur irriterande det är att få en pop-up i ansiktet när vi bara vill läsa en bra artikel vi hittat. Bara du kan avgöra vilka metoder som passar din stil och strategi.

Det bästa sättet att få prenumeranter till ditt nyhetsbrev? 

 1. Erbjud något som du vet att din målgrupp vill ha.

 2. Pitcha detta till dem tydligt på din hemsida och i dina sociala kanaler.

 3. Håll sedan vad du lovar genom att skapa väldigt, väldigt bra nyhetsbrev. Roliga, personliga, värdespäckade och engagerande nyhetsbrev. De slags nyhetsbrev som du själv velat få.

Det är inte mer komplicerat än så. Generositet och kvalitet lönar sig. ☺️