Hur mycket kan du kan tjäna på en ny hemsida? Så här räknar du ut det

Du har kikat runt på några olika frilansars och byråers hemsidor. Kanske till och med fått några offerter. Och en sak är säker: En ny hemsida kostar pengar. Mycket pengar. Pengar som du antingen inte känner att du har, eller har svårt att motivera dig själv att spendera.

Och priset varierar så mycket att du blir förvirrad. En frilans tar 8000kr, en annan 15 000kr. En byrå tar 35 000kr, en annan 75 000kr. Vad är rimligt att betala för en hemsida, och hur stor skillnad gör det egentligen? Du vill bara krypa ner i soffan, slå på Netflix och glömma eländet.

Jag vet hur frustrerande det är. Det är jobbigt som egenföretagare också, att veta vad man ska ta betalt. Skitsvårt. Men när det gäller hemsida så beror priset främst på dessa faktorer:

1. Hur stort team du anlitar. 

Det är därför byråer ofta tar mer betalt än en ensam frilans.

2. Hur mycket som ingår i projektet. 

Kanske bakar en byrå in strategi-workshops i priset, eller en frilans tar extra betalt för att fixa bilder till din hemsida. 

3. Vad själva tekniken kostar. 

Beroende på hur den du anlitar löser det här med webbhosting, tredjepartstjänster, plugins, et.c. så påverkar det också ditt pris.

Men säg att du lyckats vaska fram en designer vars pris och upplägg känns rimligt för dig. Du gillar det du ser i deras portfolio och hen är trevlig att ha att göra med. Hur vet du om priset är värt det? Du räknar ut din ROI - Return On Investment.

Allt som ett företag spenderar pengar på syftar till att ge något tillbaka. Varesig det gäller en ny hemsida, logga, texter eller Facebook-annonser. Vi köper inte något för att det verkar kul eller för att “det nog är bra att ha”. Vi investerar i något, för att ta igen den kostnaden med råge efteråt. Ju bättre ROI, desto mer kan du investera och ändå gå plus på sikt.

Så hur vet man hur mycket ROI en ny hemsida skulle ge dig? Du börjar med att räkna ut ROI på din nuvarande hemsida.

Räkna ut ROI på din nuvarande hemsida

Har du ingen hemsida i nuläget? Grattis. Då slipper du räkna en massa matte (bleh) och kan nöja dig med att konstatera att en hemsida kommer vara värt det. Så jäkla värt det. Livsnödvändig, faktiskt. Läs mer om varför här.

Om du redan har en hemsida så vill du ta reda på hur duktig den är på att a) locka potentiella kunder och b) förvandla dem till faktiska, betalande kunder. 

Mäter du statistik kring din hemsida, med Google Analytics, Squarespace Analytics eller något annat verktyg? Om inte så är det dags att börja nu. All slags förbättring börjar med att fastställa utgångsläget. Har du Squarespace så ligger siffrorna redan där och väntar på dig i Analytics, som du hittar till från din adminmeny. Om du kopplar in Google Analytics så behöver du vänta minst en månad för att ha några siffror att titta på.

Det du ska titta efter i ditt analysprogram är unika besökare - unique visitors. Det är antalet enskilda personer som varit inne på din sajt en given period. Ju längre period du kan titta på, desto bättre snittantal kommer du få. Säg att du haft din hemsida i ett år, då tittar du på antalet unika besökare på hela året och delar det på 12. Där har du din snittrafik per månad.

Det du vill ta reda på härnäst är hur många av dessa besökare som gör det du vill att de ska göra. Som att prenumerera på ditt nyhetsbrev, skicka en uppdragsförfrågan eller köpa något i din shop. Så du tar reda på hur många som prenumererat på ditt nyhetsbrev de senaste 12 månaderna, och delar det på 12. Eller du räknar ihop antal kunder och slår ut dem på 12.

Exempel: Jag kanske säljer en onlinekurs som kostar 1500kr, på en hemsida med i snitt 400 besökare per månad. Jag säljer till i snitt 12 kunder per månad, vilket ger mig en snittinkomst på 18 000kr per månad.

Kanske har du hört uttrycket “conversion rate”, eller “konverteringsgrad”? (Ett ord som många coola byråmänniskor gillar att slänga sig med.) Med konverteringsgrad menar man hur många procent av de som exponeras för till exempel en säljsida som klickar på köpknappen. Eller hur många av de som varit på din frilanshemsida som sedan går vidare och kontaktar dig. Hur väl din hemsida konverterar, brukar man säga i korta ordalag. 

Om du vet hur många besökare din hemsida har, och hur många “konverteringar” du i genomsnitt har under samma period, så kan du enkelt räkna ut din nuvarande konverteringsgrad:

Konverteringar / Unika besökare * 100% = Din konverteringsgrad

För mig: 

12 / 400 * 100 = 3%

Jag har alltså en konverteringsgrad på 3%, vilket är fullt normalt. Men den kan självklart bli bättre. Den kan bli bättre på två sätt:

1. Genom att öka trafiken till min hemsida.

2. Genom att mina hemsida gör ett bättre jobb med att övertyga dessa besökare att bli kunder.

Nu ska vi titta på vad du kan förvänta dig av en ny hemsida, och hur du avgör om investeringen kommer att vara bra.

Räkna ut ROI på en ny hemsida

Nu tar du:

1. Priset för den nya hemsidan

Både vad den kostar nu, och vad den kommer att kosta löpande. Vad kostar domän, webbhosting och ev. tredjepartstjänster? Kommer du behöva anlita hjälp varenda gång du behöver uppdatera hemsidan, vad kommer det i så fall kosta?

2. Livslängden på den nya hemsidan

Om du betalar en billig peng för en hemsida som känns “duglig tillsvidare” så kommer du antagligen behöva investera i en ny och bättre hemsida inom ett år eller två, när du inser vilket slöseri med pengar den där billiga sajten var.

Om du investerar i en hemsida som är professionellt designad, skräddarsydd för dina ändamål och optimerad för att sälja in dig och dina erbjudanden så effektivt som möjligt till dina kunder: Ja då kan du räkna med att den hemsidan håller måttet i minst 4-5 år. Du behöver alltså ta priset på hemsidan och slå ut det över, säg fem år, och jämföra det med vad du beräknar kunna tjäna på en ny hemsida utslaget på fem år. 

3. Beräknad trafikökning

Hur mycket mer trafik (besökare) tror du att den nya hemsidan kommer ge dig? Detta går inte att förutspå exakt såklart, men som en tumregel: Om nya hemsidan är byggd på ett bra sätt, optimerad för SEO, responsiv (alltså att den är snygg och användbar i mobilen), och innehåller (eller kommer innehålla) en massa relevant innehåll för dina drömkunder? Ja då kan du räkna med en rejäl boost av din hemsidetrafik. Ofta 20% eller mer, beroende på din nuvarande hemsidas skick och hur mycket du investerar i marknadsföring av din nya hemsida.

4. Beräknad ökad konverteringsgrad

Hur mycket bättre kommer den nya hemsidan vara på att förvandla besökare till kunder? Även detta är omöjligt att veta exakt på pricken, då det är så många faktorer som avgör. Men om din designer och/eller copywriter vet vad hen sysslar med så kan du lita på att denna siffra kommer bli högre, kanske många procent högre. Den nya hemsidan kommer ju ge en mer rättvis bild av hur bra du är, du kommer se proffsigare och mer inbjudande ut, och de nya texterna kommer förföra, förtrolla och få dina drömkunder att vilja ha mer av dig. Sajten kommer också vara smart organiserad, mobilvänlig och supersmidig att använda. 

Hur stor skillnad kommer detta göra? Det beror på. Om du inte ens har någon säljsida för dina tjänster i nuläget utan bara ett kontaktformulär med uppmaningen “Kontakta mig för offert” så förlitar du dig på att alla som landar på din hemsida står med plånboken i hand, redo att köpa av dig (hint: det händer aldrig). I detta fall skulle du säkert fyrdubbla antalet förfrågningar bara genom att faktiskt ha en säljsida. Minst. 

I andra fall kanske det rör sig om mindre förbättringar som gör stor skillnad på sikt. Bara några procents bättre konverteringsgrad kan innebära stora inkomstökningar årligen. Kombinera detta med det faktum att din nya SEO-optimerade hemsida troligtvis kommer att locka allt fler intresserade besökare och potentiella kunder, vilket innebär ännu bättre resultat. Har du dessutom en bra marknadsföringsplan kommer din hemsidetrafik fortsätta öka, så den ökade försäljningsfrekvens du får tack vare nya hemsidan kommer alltså bli värd mer och mer för varje månad.

Phew. Okej. Vad innebär det här rent konkret?

Jag säljer som sagt produkter på en hemsida med i snitt 400 besökare per månad. Jag säljer till i snitt 3% av dem, med en produkt som kostar 1500kr, vilket motsvarar ca. 18 000kr per månad. 

Om jag med en ny hemsida kan öka min trafik med bara 20% innebär det 80st extra besökare per månad som är intresserade av det jag säljer. 

Och om jag samtidigt ökar min konverteringsgrad från 3% till 5%, (en fullt rimligt ökning, särskilt med hjälp av en duktig copywriter), så innebär det en försäljningsökning på 18 000kr per månad.

Säg att jag investerat 30 000kr i denna nya hemsida + copywriting. Efter bara några månader har jag tjänat tillbaka mina pengar, och efter det kommer min hemsida att tjäna extrapengar åt mig. Som en duktig säljare som aldrig sover eller tar semester. 

Utslaget på ett år skulle jag tjäna i snitt 216 000kr extra tack vare hemsidan, vilket ger 186 000 i ren vinst om man räknar bort investeringen för hemsidan. (Som börjar kännas mer och mer som en droppe i havet.)

Om hemsidan dessutom ligger på en plattform som gör att jag själv kan uppdatera min sajt så sparar jag ännu mer pengar per år. Och tid, eftersom att jag inte behöver vänta på att min webbdesigner ska hinna fixa mina önskemål.

Nu är det din tur. 

Använd den här modellen varje gång du ska investera i ditt företag på något sätt, varesig det är en hemsida, en Facebook-annons eller en ny kaffemaskin. Då kommer du att känna dig lugnare i magen när du spenderar (investerar) pengar på något nytt, och du kommer fatta smartare beslut för ditt företag.