Gör grafik snabbare och enklare med Canva

Jag har en handfull verktyg och tjänster som jag förlitar mig på i mitt jobb. Utan dem hade allt gått betydligt långsammare och varit desto mer frustrerande. 

Ett av dessa verktyg är Canva. Jag tänkte visa dig varför jag älskar Canva så sinnesjukt mycket och hur jag använder det för att skapa nästan grafik till min och mina kunders hemsidor…

Vad är Canva?

Tänk dig en lightvariant av Photoshop, fast online och med massvis av inbyggda mallar, ikoner och gratisbilder. 

Med Canva skapar du din grafik direkt i onlineverktyget (eller i apparna som finns till både läsplattor och mobiler), och kan därifrån enkelt spara ner eller exportera dina filer för att använda i bloggen. 

Screen Shot 2019-02-22 at 11.36.06.png


Fördelar med Canva

  • Det är gratis!

  • Det innehåller massvis av mallar och inspiration som hjälper även en icke-designer att skapa snygg grafik.

  • Det låter dig spara och snabbt återanvända foton, loggor eller andra grafiska element.

  • Det låter dig skapa egna mallar för t.ex. inläggsbilder för att hålla dem enhetliga.

  • Det sparar all din grafik online så att du kan komma åt det från vilken enhet du vill.

Vad kan man göra i Canva?

Åh, typ allt. Titta bara:

Canva templates grafikmallar

Bäst av allt: Du behöver aldrig börja från vitt ark. Canva har mallar och inspiration för allt ifrån Twitter-headers, Instagrambilder och Facebook-coverbilder till visitkort, slideshow-presentationer och E-böcker. 

Jag använder Canva främst för tre saker:

  • Hemsidegrafik, så som loggor, ikoner, banners, et.c.

  • Grafik och bilder för sociala medier.

  • Inläggsbilder, alltså miniatyrbilder för inläggen som visas när länken delas i sociala medier.

Hemsidegrafik

Jag har använt Canva för att skapa all tänkbar grafik till hemsidor: headerbilder (såna där stora bilder som täcker halva eller hela skärmen högst upp på en hemsida), loggor, favicons (browserikoner), ikoner, mönster, egna knappar och mycket mer.

Jag föredrar att göra dessa saker i Canva, eftersom att alla byggstenar jag behöver finns nära till hands, utan onödig funktionalitet. Jag väljer en mall, eller ett format på mitt ark:

Screen Shot 2019-02-22 at 13.21.38.png

Sen väljer jag kanske en färg eller en bild som bakgrund, och sen placerar jag ut text, olika geometriska figurer, färdiga ikoner och illustrationer i min grafik.

Screen Shot 2019-02-22 at 13.23.44.png

Och när jag är klar laddar jag ner bilden:

Screen Shot 2019-02-22 at 12.27.47.png

Eftersom att jag kan återanvända typsnitt, färger och loggor direkt inifrån Canva, och även skapa mina egna mallar, så är det enkelt att se till så att all grafik passar ihop och håller ett grafiskt tema.

SOCIALA MEDIER

Som jag slitit med detta innan jag hittade Canva. Först har jag fått kolla upp vilka mått som gäller för Twitter-headers och bakgrundsbilder för Facebook-sidor. Sen har jag suttit i Photoshop och gjort bilderna, laddat upp dem till mina profiler, bara för att inse att positioneringen inte blivit snygg eller att upplösningen ser suddig ut. 

Med Canva väljer jag bara t.ex. “Facebook cover” som mall, och får automatiskt rätt mått.

Detsamma om jag vill skapa snygga bilder att dela i sociala medier. Då väljer jag bara exempelvis “Instagram post” och får inte bara rätt mått på arket utan även massvis av inspiration att leka runt med:

Screen Shot 2019-02-22 at 13.17.46.png


BILDER FÖR INLÄGG

När du delar ett inlägg från din hemsida i sociala medier så hämtas i regel en bild som visas ihop med sidans titel. Om du inte medvetet ställt in vilken information och bild som ska visas i dessa fall så brukar den första bilden på sidan användas, men den kanske inte alls är representativ för innehållet. Därför gillar jag att skapa skräddarsydda inläggsbilder för allt mitt innehåll, så att det är dessa bilder som visas ihop med inlägget när det delas, t.ex. på Facebook eller Pinterest.

Som du kanske sett i min blogg så följer mina inläggsbilder samma mönster: De är fyrkantiga, har en nedtonad bakgrundsbild med ett genomskinlig vit platta över, en text och så min logga i nederkanten.

Jag lägger dessa bilder högst upp i mina inlägg, och laddar även upp dem som så kallade “thumbnail images” i Squarespace:

Screen Shot 2019-02-22 at 13.34.33.png

Det gör att jag även kan visa upp mitt blogginnehåll på min sajt i form av miniatyrbilder:

Screen Shot 2019-02-22 at 13.33.21.png

Ibland när jag gör en serie inlägg på samma tema så förenklar jag för mig själv genom att skapa alla inläggsbilder i samma dokument. I Canva kan du nämligen ha många "ark” i samma dokument, där arken har samma format och smidigt kan dupliceras:

Screen Shot 2019-02-22 at 13.26.48.png

Här kan jag bara duplicera någon av de inläggsbilder jag redan gjort och byta ut texten, så slipper jag lägga in allt på nytt och ser samtidigt till att storlekar och positionering ser exakt likadant ut som i andra bilder. Sparar massvis av tid.

Ja, Canva är sannerligen bra grejer!

Läs mer om design: