Frilansare, visa dig!

Confession time:

Jag har alltid varit en lat och snål frilansare. Har jag kunnat komma undan med gratis, eller med att göra något själv, så har jag gjort det. "Är väl inte så petnoga", har jag tänkt. "Jag kan ju typ det här."

Jag har designat mina hemsidor själv. (Vilket väl är okej eftersom att jag jobbat som webbdesigner i flera år.)

Jag har skrivit mina egna säljtexter och blogginlägg. (Vilket är fullt rimligt, eftersom att jag är copywriter och skribent till yrket.)

Och jag har tagit mina porträttfoton själv.

Med ingen annan ursäkt än “jag har väl typ ett bra bildsinne och DÅLIG är jag åtminstone inte så det duger säkert, ho ho."

De foton jag inte knäppt själv i mitt vardagsrum med mobilen och en självutlösare har jag fixat gratis online. Du vet, såna där stockphoto-bilder på laptops och kontorslandskap och snyggt belysta kaffekoppar. Såna som ALLA har på sina hemsidor.

Länge trodde jag att jag kom undan med detta.

Det var inte förrän en av mina största idoler nämnde vikten av proffsiga brand-foton i ett nyhetsbrev som poletten trillade ner. Den trillade ner med en sån duns att jag var tvungen att omedelbart googla "brand photographer stockholm" och boka in en session.

Läget var ju AKUT. Jag hade upptäckt en blind fläck i min strategi. Nu visste jag bättre.

Vi frilansar behöver fotografhjälp därför att:

1. Våra kunder vill se oss

Jag är introvert och kameraskygg så tro mig, jag vet hur jobbig den här tanken är. Jag ser hur du skruvar på dig i soffan (eller kontorsstolen eller bussätet eller var du nu råkar sitta.)

Men varesig du och jag gillar det eller inte: Det här är ett odiskutabelt faktum. Tänk bara när du själv shoppar tjänster: vem ger du helst dina pengar till? En anonym skuggfigur som inte visar sig någonstans på sin hemsida, eller en som ler inbjudande mot dig från ett proffsigt fotografi?

Man litar inte riktigt på någon som gömmer sig bakom text och stock photo-bilder, eller hur? Det kan lura vem som helst bakom de där orden.

Detsamma gäller om personen bara har halvsuddiga mobilbilder, semesterbilder, eller bilder som är 10 år gamla. Ser det seriöst och proffsigt ut? Nope.

2. Bilder förmedlar personlighet bättre än ord.

En fotograf (om hen är bra) kan hjälpa dig förtydliga och stärka din personlighet. Lyfta fram de där egenskaperna som gör dig unik.

När jag anlitade min fotograf fick jag en massa frågor att svara på. Frågor om mig själv, mina drömkunder och mina framtidsmål. Det här gjorde att vi redan innan plåtningen visste vad vi ville förmedla i bilderna.

När jag sen såg resultatet var jag tvungen att skriva om mina texter, för de matchade inte längre. De nya jag skrev blev mycket, mycket bättre.

Risken när vi skriver våra egna texter är att vi är så mycket i vårt huvud. Vi självcensurerar, vi övertänker, vi presenterar en lite stelare och mer grammatiskt korrekt version av vår person. Ett foto är mycket mer intimt och ärligt. Med bra foton som utgångspunkt kommer du hitta din röst lättare när du skriver.

3. Bra bilder väger upp för det mesta.

Du kan sabotera en skitsnygg hemsida med halvdana bilder. Men även den mest basala, hemmasnickrade hemsidan kommer se proffsig ut med bra bilder.

Så om du funderar på att DIY:a dig fram i början av din frilanskarriär: Gör allt själv, utom fotona.

Och så kom det sig att den här lata och snåla frilansen gjorde sitt livs största investering i företaget (Eeeeek!). Och släpade sitt folkskygga arsle till Stockholm. Och fick de där fotona tagna, av världens bästa fotograf. Och fick upp bilderna på hemsidan. Och genast kändes allting mycket, mycket, mycket bättre.

Hela min hemsida fick ett jättelyft.

Mitt personliga varumärke utkristalliserade sig tydligare.

Jag skrev om mina texter så att de såg ut att komma från personen på bilderna.

Allt föll på plats och min business kändes mer som min egen.

190521-Louise-personalbrandphotos-064.jpg

DU är ditt varumärke

Det går inte att komma ifrån, särskilt inte om du är frilans, skribent eller författare. Du kan inte gömma dig bakom dina ord. Dina ord blir kraftfullare ihop med ditt ansikte.

Så våga visa dig!

Hitta en fotograf som kan få fram ditt ärligaste (och härligaste) jag i bilder.

Då kommer det nästan garanterat att bli skitbra.

Tro mig.

P.S

Undrar du vilken fotograf jag gick till? Hon heter Janine och driver Lumeah Photography. Hon specialiserar sig på att fota just såna som oss. Frilansar, egenföretagare, entreprenörer. Det är hon som tagit alla bilder på min hemsida och jag rekommenderar henne VARMT.

P.P.S

Investera i makeup, hår och styling i samband med din plåtning. Det är såååå värt det att slippa ha ångest över dessa saker innan. Iallafall om du är som jag och helt clueless när det kommer till vad fan man ska ha på sig/göra med håret och fejset.