Nykläckt egenföretagare? Investera i det här, innan du gör något annat.

Och innan du avfärdar detta som skamlös self-promotion: Nej, jag syftar inte på mina egna tjänster. 😛 Det första och viktigaste du ska investera i som ny frilans/konsult/coach/soloprenör är varken hemsida eller copywriting.

Confession time:

Jag har alltid varit en lat och snål företagare. Har jag kunnat komma undan med gratis, eller med att göra något själv, så har jag gjort det. "Är väl inte så petnoga", har jag tänkt. "Jag kan ju typ det här."

Jag har designat mina hemsidor själv, vilket väl är okej eftersom att jag är utbildad + självlärd webbdesigner.

Jag har skrivit mina egna säljtexter och blogginlägg. (Av samma skäl.)

Och jag har även tagit mina porträttfoton själv. För jag har tänkt att “jag väl typ har ett bra bildsinne och DÅLIG är jag åtminstone inte så det duger säkert"

De foton jag inte knäppt själv i mitt vardagsrum med mobilen och en självutlösare har jag fixat gratis online. Du vet, såna där stockphoto-bilder på laptops och kontorslandskap och snyggt belysta kaffekoppar. Såna som ALLA har på sina hemsidor.

Länge trodde jag att jag kom undan med detta.

Det var inte förrän en av mina största förebilder i onlinebusiness-världen nämnde vikten av proffsiga brand-foton i ett nyhetsbrev som poletten trillade ner. Den trillade ner med en sån duns att jag var tvungen att omedelbart googla "brand photographer stockholm" och boka in en session.

Läget var ju AKUT. Jag hade upptäckt en blind fläck i min strategi. Nu visste jag bättre.

Snygga foton ligger längst upp i din priolista därför att:

1. Dina kunder vill se dig.

Jag är introvert och kameraskygg så tro mig, jag vet hur jobbig den här tanken är. Jag ser hur du skruvar på dig i soffan (eller kontorsstolen eller bussätet eller var du nu råkar sitta.)

Men varesig du och jag gillar det eller inte: Det här är ett odiskutabelt faktum. Tänk bara när du själv shoppar tjänster: vem ger du helst dina pengar till? En anonym skuggfigur som inte visar sig någonstans på sin hemsida, eller en som ler inbjudande mot dig från ett proffsigt fotografi?

Man litar inte riktigt på någon som gömmer sig bakom text och stock photo-bilder, eller hur? Det kan lura vem som helst bakom de där orden.

Detsamma gäller om personen bara har halvsuddiga mobilbilder, semesterbilder, eller bilder som är 10 år gamla. Ser det seriöst och proffsigt ut? Nope.

2. Bilder får fram din personlighet bättre än ord.

En fotograf (om hen är bra) kan hjälpa dig förtydliga och stärka din personlighet. Lyfta fram de där egenskaperna som gör dig unik.

När jag anlitade min fotograf fick jag en massa frågor att svara på. Frågor om mig själv, mina drömkunder och mina framtidsmål. Det här gjorde att vi redan innan plåtningen visste vad vi ville förmedla i bilderna.

När jag sen såg resultatet var jag tvungen att skriva om mina texter, för de matchade inte längre. De nya jag skrev blev mycket, mycket bättre.

Risken när vi skriver våra egna texter är att vi är så mycket i vårt huvud. Vi självcensurerar, vi övertänker, vi presenterar en lite stelare och mer grammatiskt korrekt version av vår person. Ett foto är mycket mer intimt och ärligt. Med bra foton som utgångspunkt kommer du hitta din röst lättare när du skriver.

Jag ändrade även färgerna på min hemsida för att matcha fotona. Bilder sätter hela stämningen på en hemsida. Det är mycket lättare att låta dem diktera övriga designen än att försöka ta bilder som passar ett förutbestämt färgschema som man famlat sig fram till halvt i blindo. Med bra foton får du alltså det svåraste grafiska arbetet på köpet.

3. Bra bilder väger upp för det mesta.

Du kan sabotera en skitsnygg hemsida med halvdana bilder. Men även den mest basala, hemmasnickrade hemsidan kommer se proffsig ut med bra bilder.

Detsamma gäller texterna. Du kommer undan med lite sisådär skrivna texter om du istället kan visa sin personlighet, trovärdighet och förträfflighet i dina bilder.

Självklart behöver du alla tre bitarna för att lyckas så bra som möjligt. Men OM du måste välja: välj foton. Och styr upp resten sen.

Och så kom det sig att den här lata och snåla frilansen gjorde sitt livs största investering i företaget (Eeeeek!). Och släpade sitt folkskygga arsle till Stockholm. Och fick de där fotona tagna, av världens bästa fotograf. Och fick upp bilderna på hemsidan. Och genast kändes allting mycket, mycket, mycket bättre.

Hela min hemsida fick ett jättelyft.

Mitt personliga varumärke utkristalliserade sig tydligare.

Jag skrev om mina texter så att de såg ut att komma från personen på bilderna.

Allt föll på plats och min business kändes mer som min egen.

Screen Shot 2019-07-23 at 10.36.05.png

DU är ditt varumärke

Det går inte att komma ifrån, särskilt inte om du är frilans, konsult, coach eller någon annan slags soloprenör. Din personlighet är din största konkurrensfördel och du måste använda dig av den om du ska ha en chans.

Hitta en fotograf som kan få fram ditt ärligaste (och härligaste) jag i bilder.

Bygg sen resten av ditt varumärke på de bilderna.

Då kommer det nästan garanterat att bli skitbra.

Tro mig.

P.S

Undrar du vilken fotograf jag gick till? Hon heter Janine och driver Lumeah Photography. Hon specialiserar sig på att fota just såna som oss. Frilansar, egenföretagare, entreprenörer. Det är hon som tagit alla bilder på min hemsida och jag rekommenderar henne VARMT.

P.P.S

Investera i makeup, hår och styling i samband med din plåtning. Det är såååå värt det att slippa ha ångest över dessa saker innan. Iallafall om du är som jag och helt clueless när det kommer till vad fan man ska ha på sig/göra med håret och fejset.