Därför bytte jag från Wordpress till Squarespace

Jag ska vara ärlig: Jag har alltid fnyst lite fördomsfullt åt “designa din egen hemsida utan att behöva skriva en enda rad kod”-plattformar, Squarespace inräknat.

De första gångerna jag hörde talas om plattformen blev jag inte ens nyfiken på att kolla upp den. Jag var ju en riktig webbutvecklare. Jag använde Wordpress som alla andra riktiga webbutvecklare. Som man ska göra. 

Gillade jag Wordpress då? O nej, men det hörde inte till saken. Jag hade aldrig kommit på tanken att bygga en hemsida i någon annan plattform än Wordpress, av rädsla för att framstå som en amatör.

Men så blev jag nyfiken. Läste väl en artikel online liknande den du läser nu, (det finns mååånga) och min fientlighet vändes till försiktigt intresse. Jag beslöt mig för att testbygga en sajt i Squarespace. Jag var fullt beredd på att bli besviken. Istället hände motsatsen. 

För mitt experiment valde jag att bygga om hemsidan för ett av mina företag, Playify. Jag hade meckat med sajten otaliga timmar i Wordpress och köpt tre premiumteman (för runt sexhundra kronor styck), men jag fick bara inte till det som jag ville ha det. I varje tema var det något jag ville ändra men inte kunde, eller någon annan dum inställning som begränsade mig. Jag började bli lite grinig, minst sagt.

Hursomhelst så började jag testbygga min sajt i Squarespace med en skeptisk rynka mellan ögonbrynen, och det dröjde inte länge innan änglakörerna började sjunga.

Hemsidebygge i Squarespace är nämligen precis så som jag alltid fantiserat om att webbsidebygge skulle kunna vara: Ett himmelrike.

Istället för att leka detektiv med Chrome Developer Tools och stöka runt i Wordpress CSS- och PHP-filer så kunde jag nu dra och släppa komponenter på sidan, ändra färg och form med enkla reglage och knåda fram min sajt som en skulptör med en staty. Som en konstnär. Inte som en matematiker i ett Excel-ark.

Varje gång jag tänkte “men detta kommer jag väl ändå inte kunna göra” så hade jag fel. Och när jag insåg att jag kunde skala om bilder jag lagt på en sida i realtid, och allt runt omkring bilderna då automagiskt arrangerades om - även i mobilläge - ja då kissade jag nästan på mig litegrann.

Jag såg en ny framtid i horisonten...

  • En framtid utan snyftattacker för att jag, i min dåraktiga perfektionism, vägrar acceptera att jag inte kan få till min bloggheader precis som jag vill ha den.

  • En framtid där jag inte längre behöver köpa grisen i säcken med dyra Wordpressteman bara för att få ändra färg på en knapp.

  • En framtid där jag inte behöver installera femtioelva plugins för att kunna lösa skitproblem som till exempel att få radbrytningar att fungera som jag vill.

  • En framtid där jag kan drömma ihop ett projekt på några minuter och ha byggt klart dess hemsida några timmar senare.

Några månader senare skulle jag bygga en ny hemsida åt en förening. Vi gick den vanliga vägen: Skaffade webbhosting och installerade Wordpress. Jag kollade runt efter passande teman (bara det tog typ en hel dag), installerade ett sånt tema och började tweaka designen.

Och tweaka och tweaka och tweaka.

Fotogalleripluginen fungerade inte och såg jätteful ut. Jag var tvungen att hitta en annan, men inget plugin verkade vilja leka snällt ihop med det valda temat.

Efter kanske en, två veckors arbete så fanns iallafall en hyfsad sajt.

Tills att vårt webbhotell gjorde en liten ändring som totalpajjade alltihop. Alla bilder och all design var borta. Supporten tog veckor på sig att svara. Webbsidan gick inte att återställa, och deadlinen för projektet var sedan länge passerat.

Då fick jag nog. Jag började bygga sajten i Squarespace. 

Det absolut finaste med Squarespace: De har en 14 dagar lång testperiod. Jag kan alltså bygga en hel sajt från början till slut utan att betala ett enda öre. Först när både jag och kunden ser det färdiga resultatet så köper vi ett abonnemang och tar sajten live. 

Det tog mig 7 timmar att bygga om hela hemsidan till föreningen. Sajten blev precis som jag ville ha den. Den blev mycket bättre än den förra. Den vad vacker att se på och enkel att använda. Men framför allt: processen att bygga den var njutbar.

Det är så det ska vara.

Sedan dess har jag flyttat alla mina Wordpress-sajter till Squarespace och gett dem en rejäl makeover. Jag har vägrat använda någon annan plattform för nya projekt och uppdrag. Och när någon frågar mig vilka plattform de borde använda för sin nya sajt eller blogg så svarar jag i 90% av fallen: Squarespace.