2-stegsraketen som får dina texter att flyga

Vad är den viktigaste faktorn för ett företags framgång? Är det affärsidén? Det visuella varumärket? Marknadsföringsbudgeten?

Naturligtvis måste det börja med en bra idé. Något som löser problem och fyller behov för en köpstark målgrupp. Och naturligtvis gör det stor skillnad med stark branding, design och smart marknadsföring. Men den faktor som jag anser vara mest avgörande, (och jag är såklart partisk i frågan), är kommunikationen. Och jag ska förklara varför. 

Jag kan komma på få egenskaper som är viktigare för en entreprenör än att kunna skriva bra. Visst är det ett stort plus om du är vältalig och kan briljera i muntliga sammanhang. Men din första och största kontaktyta är online, och på nätet är det det skrivna ordet som regerar.

När du skriver blogginlägg, nyhetsbrev och sociala medie-uppdateringar så är det dina ord som avgör om folk läser, gillar, kommenterar och delar.

När du kontaktar press eller samarbetspartners och pitchar dina idéer så är det dina ord som avgör om kunderna nappar, och hur bra deal du får.

När du beskriver dina produkter eller tjänster så är det dina ord som avgör om folk köper eller inte.

Det är dina ord som avgör om en besökare stannar kvar på din hemsida längre än två sekunder.

Det är dina ord som avgör om och var ditt innehåll hamnar i Googles sökresultat.

Det är dina ord som avgör om någon tittar på dina videos på YouTube eller din kampanjfilm på Facebook.

Oavsett hur bra affärsidé du har och oavsett hur tjusig din hemsida är: om du inte kan förklara din produkt eller tjänst på ett lockande sätt, få fram din personlighet och din röst, bygga en relation med din målgrupp och marknadsföra dig själv med välskrivet innehåll så jobbar du i hård motvind.

Vi är överens om att ord är rätt viktiga, va? Så hur blir du bättre på att skriva då?

Självklart kan du anlita en copywriter. Har du en budget så är det en av de bästa investeringarna du kan göra. Då kan du vara säker på att resultatet håller en hög språklig nivå och att texterna faktiskt hjälper dig nå dina affärsmål.

Men ju säkrare du själv blir i skrift, desto mindre hjälp kommer du behöva och desto bättre kan du utvärdera de eventuella copywriters du väljer att ta hjälp av. Så i den här inläggsserien ska jag göra mitt yttersta för att göra dig till en så vass copywriter som möjligt. 

Vad utmärker en "bra" text? Folk gillar att ha åsikter om texter. På samma sätt som de gillar att ha åsikter om grafisk design eller skådespeleriet i en film. Det finns alltid utrymme för personlig smak såklart, men liksom med design och berättarkonst så finns det ett antal regler som man gör bäst i att följa. Reglerna finns där av en anledning och de bygger på lång erfarenhet och ibland till och med på vetenskapliga studier. 

De flesta av oss vet instinktivt när vi läser något bra även om vi inte kan sätta fingret på varför vi gillar det. Dina ögon sugs in av rubriken. Du läser ivrigt vidare av nyfikenhet, och när du läst klart känner du dig tillfredsställd. Det känns som om du haft ett trevligt samtal med en kompis. Du har lärt dig något nytt. Du kanske har tårar i ögonen. Du känner dig inspirerad. Du har klickat på köp-/gilla-/delaknappen.

Det är dessa saker som utmärker en bra text, och jag ska lära dig två enkla grundregler som hjälper dig ta dina texter till samma nivå.

Regel nummer 1: Förstå din målgrupp

Online beter man sig ofta lite som en femåring med ADHD. Man är rastlös, kräsen, lättdistraherad och har väldigt lite tålamod.

Kanske är det här en slags överlevnadsinstinkt vi utvecklat för att kunna filtrera bland det överflöd av information och intryck som finns. Vi har helt enkelt inte tid att slösa på tråkigt och irrelevant innehåll. Vi vill få ut något av det vi läser.

Din viktigaste uppgift som skribent är därför att veta vilka dina läsare är och vilka behov de har.

Om du vet vem du riktar din text mot så vet du vilka knappar du ska trycka på för att få hen att läsa. Du kan rubriksätta ditt innehåll med ord som du vet att den här personen går igång på. Och du kan skriva på ett sätt som förutser din läsares tankar och som får dem att känna sig sedda.

ÖVNING:

Gå till din Google Analytics eller motsvarande statistikverktyg för dina kanaler och ta reda på så mycket du kan om dina läsare/tittare.

Hur ser köns- och åldersfördelningen ut?

Var i landet och världen bor de?

Vilket innehåll verkar de uppskatta mest?

Ännu hellre: fråga dem direkt! Skapa en enkel enkät och be dina följare svara på några korta frågor om vilka de är och varför de följer dig. Den informationen är guld värd.

Regel nummer 2: Fyll din målgrupps behov

Nu när du har lite bättre koll på dina läsare så kan du sätta dig in i deras situation: Om du varit dem, vad hade du velat läsa?

Den mest basala sanningen om mänskligt beteende är att vi först och främst bryr oss om oss själva, våra behov och våra problem. Vi vill bli sedda, förstådda och tillfredsställda.

Tänk på ditt eget läsbeteende: Vad är det som får dig att haja till när du skummar igenom andras bloggrubriker eller klickar runt på internet? Vilka behov försöker du tillfredsställa?

Antingen är du på jakt efter något särskilt, eller så är du öppen för förslag som på något sätt tillfredställer behov du har: Inspiration, tröst, samhörighet, underhållning eller lösningar på dina problem.

Det som först och främst får oss att läsa en text är att den väcker vår nyfikenhet genom att lova att fylla ett behov eller lösa ett problem vi har. Detta är rubrikens och det inledande styckets jobb.

Det som sedan får oss att läsa resten av texten är att den är skriven så att det känns som en människa som pratar med oss, med empati och förståelse. Den är upplagd på ett lättläst och engagerande sätt. Och den uppfyller de förväntningar som utlovats i rubriken eller inledningen, d.v.s. den tillfredsställer våra behov.

ÖVNING:

Gör en lista med de behov du tror att din målgrupp har, och vilka problem de fajtas med. Den här listan hjälper dig inte bara att spåna fram bra innehåll att skapa, utan är också till hjälp när du rubriksätter och skriver ditt innehåll. Så att du inte svävar iväg utan håller din läsare i fokus.

Följer du bara dessa två regler när du skriver så kommer dina texter vara bättre än en läskigt stor del av allt det innehåll som skvalpar runt på internet.